Yeni Yılda Eski Yalova Özlemi...
Yeni bir yıla girerken, bu köşeden sizleri eski Yalova’ya götürmek istiyorum. Hani şu “küçük ama insanı büyük” olan Yalova’ya. O yıllarda şehir eşkıyaları sokaklarda nara atmaya cesaret edemezdi. Yalova küçük bir kasaba olmasına rağmen kent kültürüyle yoğrulmuştu. Çevre köylerden gelen aileler en temiz elbiselerini giyer, Yalova sahiline iner; Bekir’in Gazinosu’nda bir yorgunluk çayı içer, en güzel şarkıları mutlaka Akasya Park’ta ya da Golden Man’de dinlerdi. Yalova İskelesi’ne arabalı vapurları, Paşabahçe ve Fenerbahçe yolcu vapurları yanaşırdı; hırsızlar, namussuzlar, şehir eşkıyaları ise yanaşamazdı bu kente.
Yeni bir yıla girerken, bu köşeden sizleri eski Yalova’ya götürmek istiyorum. Hani şu “küçük ama insanı büyük” olan Yalova’ya. O yıllarda şehir eşkıyaları sokaklarda nara atmaya cesaret edemezdi. Yalova küçük bir kasaba olmasına rağmen kent kültürüyle yoğrulmuştu. Çevre köylerden gelen aileler en temiz elbiselerini giyer, Yalova sahiline iner; Bekir’in Gazinosu’nda bir yorgunluk çayı içer, en güzel şarkıları mutlaka Akasya Park’ta ya da Golden Man’de dinlerdi. Yalova İskelesi’ne arabalı vapurları, Paşabahçe ve Fenerbahçe yolcu vapurları yanaşırdı; hırsızlar, namussuzlar, şehir eşkıyaları ise yanaşamazdı bu kente.
Düşler Kasabasindan Beton Gerçekliğe…
1960’lı yıllarda Yalova; bereketli toprakları, tertemiz denizi ve yazlık sinemalarıyla bir cazibe merkeziydi..Tarım, turizm ve kültür kenti olarak anılırdı. Bodrum ve Marmaris henüz haritalarda bile zor bulunurken, Yalova ülke genelinde bilinir; İstanbullular ve Ankaralılar burada bahçeli yazlık evler yaptırırdı. Yeşilçam filmleri burada çekilir, gala geceleri Yalova’da yapılırdı. Sanatçılar sahne alır, Yalova alkışlardı. Önce ekmeklerimiz bozuldu. Deniz soldu, toprak yoruldu. Taş ocaklarıyla bereketli tarım alanları gitti. Kirli sanayi ile üzerine toprak atıldı. Bugün gelinen noktada ise tarım arazileri ve yeşil alanlar, “manzaralı beton” olmanın eşiğinde.
Yalova, Yeşilçam’in Bahçesiydi…
1960’lı yıllarda Yalova, küçük bir kasaba olmasına rağmen Türkiye’nin en hareketli merkezlerinden biriydi. 1960 yılında bölgenin en büyük diskosu Yalova halk eğitim merkesinin karşısında açıldı. 24 saat çalışan arabalı vapurlarla İstanbul Yalova'ya taşınırdı. Aynı zamanda, Yalova; Yeşilçam filmlerinin adeta doğal platosuydu. Tertemiz doğası, Termal Kaplıcaları ve cana yakın insanları birçok yönetmene ilham kaynağı oldu.
20 bin Nufusa 9 Ayrı Sinema...
O yıllarda Yalova’da tam 9 ayrı sinemada gala geceleri düzenlenirdi. Nüfusu yalnızca 20 bin olan Yalova’da her mahallede bir sinema bulunurdu. Altısı yazlık olmak üzere toplam dokuz sinemamız vardı. Karamürsel Caddesi (bugünkü İstanbul Caddesi) üzerinde Melek, Banu ve Aydın sinemaları; Yasemin Sokak’ta Kervan Sineması; Eski Bursa Caddesi’nde Merakuyu Camii karşısında Özen Sineması; bugünkü Uzmanlar Hastanesi’nin yerinde Park Sineması yer alırdı. Kışlık sinemalar ise Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Ergün, Aydın ve Venüs sinemalarıydı. Kışlık sinemalarda seanslar, sabah 10.00'da başlar, gece 24.00'e kadar sürerdi.
Yalova Küçük, İnsanları Büyüktü..
1960’larda Yalova, küçük olmasına rağmen Türkiye’nin en canlı merkezlerinden biriydi. Yeşilçam için doğal bir film platosuydu. Termal Kaplıcaları, doğası ve samimi insanları yönetmenlerin ilham kaynağıydı. Yalova; İstanbul’a yakınlığı, doğası ve insanıyla Yeşilçam’ın vazgeçilmez adresiydi. Filmler burada çekilir, gala gecelerinde oyuncular Yalovalılarla birlikte filmleri izlerdi. Yani Yalova sadece set değildi, filmin ruhuydu. O yıllarda Yeşilçam filmlerin önemli bir bölümü, Yalova, Termal ve Çınarcık ve Yalova köylerinde çekilmişti. İlk film ise 1951 yılında Yalova Güneyköy'de "Yurda Dönüş" çekildi. TIKLAYIN Yalova'da siyah beyaz ve renkli olmak üzere yüze yakın film çekildi. Filmin başrol oyuncuları ise film sahnelerinde " Yalova'ya yazlığıma gideceğim" diyordu. Aşağıda 1960'lı yıllarda siyah beyaz çekilmiş Yeşilçam filmi videosunu izleyeceksiniz.
Yalovalı Ali Özen ve Cesur Kabadayı....
Yalovalı sinemacı Ali Özen'in o yıllarda Özen ve Venüs sinemaları vardı.. Ali Özen, yazlık ve kışlık sinema salonlarının sahibi olarak yetinmedi, yapımcı-oyuncu oldu. 1968’de “Talihsiz Meryem”, 1969’da ise “Cesur Kabadayı” filmlerini Yalova’da çekti. Filmde Yalovalılar rol aldı, köyler dekor oldu, bereketli topraklar kadraja girdi. Her ne kadar film Amerikan kovboy filmlerinin zayıf bir uyarlaması olsa da, 1969 yılının Yalova’sını görmek için eşsiz bir belge niteliği taşıyor. Filmde İzzet Günay, Fatma Karanfil, Hayati Hamzaoğlu, Gülgün Erdem ve Ali Özen ile dönemin oyuncuları rol alıyor. Bu filmi bizler için önemli kılan ise, filmde Yalovalıların oynaması ve Yalova'da o dönemin bereketli tarım topraklarının ne kadar geniş olduğunu görmemizdir.
Birbaşka siyah beyaz film ise "Kendini Arayan Adam". 1964 yapımı olan ve büyük bir bölümü Yalova’da çekilmiş olan “Kendini Arayan Adam” filmde o dönemin düşler kasabasına gideceksiniz. Bu filmde bir döneme damgasını vurmuş, Ajda Pekkan, Sadri Alışık, Tamer Yiğit, Hulusi Kentmen, Hüseyin Ramadan, Ali Şen, Sami Hazinses, Reha Yurdakul, Nubar Terziyan gibi ünlü sanatçıların rol aldığı filmde Yalova ve insanlarını göreceksiniz.
Yeni Yılın Sağlık ve Mutluluk getirmesi dileğiyle...





0 Yorum