Müzeler Kenti Yalova....

Bilindiği gibi, Dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından tüm Dünyada “18-24 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü ve Haftası” olarak kutlanmakta,. Bu nedenle de bu haftaki köşe yazımı Yalova'nın müzelerine ayırdım.

Yalova, giderek bir müzeler şehrine dönüşüyor. Hatta Türkiye'nin en önemli müzeleri de yaşadığımız bu kentte bulunuyor. Ancak bizler bunun farkında değiliz. Yalova'da yaşayanların çoğu, bu müzelerimizi gezme imkanı dahi bulamadı.

Son 1 yıl içinde Yalova'da  mevcut müzelerimize 3 önemli müzenin daha açılışı gerçekleştirildi. Açılan bu üç müzede Türkiye'de birer ilk olan müzelerdir. Bireysel imkanlarla açılan Muzaffer Turna Yoğurt Müzesi, Yalova Ahşap Heykel Müzesi ve devlet destekli açılan Yalova Bonsai Müzesi. Bu köşe yazımda sizlere Türkiye'de bir ilk olan ve görsel zenginlik açısından da hayli önemli olan Yalova Apşap Heykel Müzesinden söz edeceğim.   

Bilindiği gibi, Yalova'nın en önemli Müzesi, Yürüyen Köşk Müzesi, Atatürk Müzesi ve Atatürk ve Çocuk Müzesidir. Her üç müzenin bulunduğu binalar da bizlere Atatürk'ten kalan miraslardır. Bu müzelerin dışında, Yalova Kent Müzesi, Deprem Anıtı Müzesi, İbrahim Müterferika Kağıt Müzesi. Karaca arboretum Ağaç Müzesi, Altınova Deniz Feneri Müzesi ve yine özel olan Altınova/Karadere Fikri Baştürk Etnografya Müzesi görülmeye değer müzelerdir. 

Yalova Ahşap  Heykel Müzesi...

Müzeler haftasında açılışı yapılması beklenen Yalova Ahşap Heykel Müzesini önceki gün müzenin kurucusu Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) Eğitim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Yalova Yürüyen Köşk Kültür Sanat Akademisi Gençlik ve Spor Kulübü (YKKSA) Kurucu Başkanı Hakan Evciman'la birlikte gezme imkanı buldum. Yalova–Bursa Karayolu’nun 8. kilometresinde bulunan Sporium Alança Tesisleri'ni Yalova Ahşap Heykel Müzesi’ne dönüştüren Evciman, Türkiye’de ilk kez 500 metrekarelik kapalı bir alanda bu kadar büyük bir koleksiyonun sergileneceğine dikkat çekerek bu müzede 50 farklı ülkeden 1500'e yakın ahşap heykelin sergileneceğini ve bunu da Türkiye'de bir ilk olacağını vurguluyor.

50 Farklı Ülkeden 1500 Ahşap Heykel Bulunuyor....

Müze, dünyanın dört bir yanından toplanan eserlerle hem sanata hem kültüre önemli bir katkı sunacak. Her bir eserin kendine ait bir hikâyesi bulunurken, ziyaretçilere sadece görsel değil, duygusal bir deneyim de sunulacak Ahşap Heykel Müzesinde. Evciman, mesleği gereği uluslararası festivallara çok sık katılan ve ülkemizi başarıyla temsil eden biri. Bugüne kadar 70 ülkeyi gezdi. Kendisine de en az 10 ülkede bende festivaller nedeniyle eşlik ettim. Gittiğimiz ülkelerde boş buldukça ahşap heykellerin peşine düşer, en ücra köşelerde bunları bulurdu. O yıllarda bunu hobi olarak yaparken sonraki yıllarda bu hobisi giderek tutkuya dönüştü. Koleksiyonunu, Çiftlikköy'deki evinin bodrum katında yıllarca muhafaza  eden Evciman " Enbüyük Hayalim" dediği Yalova Ahşap Heykel Müzesini nihayet kurdu.

20 Yıllık Birikim ve Mutlu Son...

Yalova–Bursa Karayolu’nun 8. kilometresinde bulunan Sporium Alança Tesisleri'ni Yalova Ahşap Heykel Müzesi’ne dönüştüren Evciman, Türkiye’de ilk kez 500 metrekarelik kapalı bir alanda bu kadar büyük bir koleksiyonun sergileneceğine dikkat çekerek, “Yalova Ahşap Heykel Müzesi yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da en kapsamlı ahşap heykel müzesidir,” diyerek şöyle konuşuyor. “20 yıl önce bir hobi olarak başladım. Bugüne kadar 70 ülke gezdim. Gittiğim her yerde ahşap heykeller dikkatimi çekti. Bu eserlere büyük bir servet harcadım. En büyük hayalim, yaşadığım şehir olan Yalova’da bir ahşap heykel müzesi kurmaktı. Bugün bu hayalimi gerçekleştirmenin gururunu yaşıyorum. Dünyanın bir ucundan getirdiğim eserler arasında 200-300 yıllık heykeller var. Ayrıca, üç kişilik bir ekibin iki yıl boyunca üzerinde çalıştığı özel yapım eserler de bulunuyor. İddia ediyorum, bu müze yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın da en geniş kapsamlı ahşap heykel müzesi konumundadır.”

İşte Yalova Ahşap Heykel Müzesi 

Yalova Bonsai Müzesi...

Yalova- Termal Karayolu Kadıköy beldesinde bulunan ve Kadıköy Belediyesinin yer tahsisi üzerine İl Özel İdaresi tarafından 200'ü kapalı olmak üzere 1700 metre kare sergi alanına sahip Yalova Bonsai Müzesi aynı zamanda Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük Bonsai Müzesidir.  İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel'in bu müzenin Yalova'ya kazandırılmasında emeği çok büyük. Uzak Doğu kökenli saksıda minyatür ağaç yetiştirme sanatından seçkin sanatçının 200'e yakın eser,i Yalova Bonsai Müzesinde sergileniyor. Bir yıl içinde 10 bine yakın kişinin ziyaret ettiği Bonsai Müzesi giderek ilgi çekmeye devam ediyor. Geçen hafta, Kocaeli'nde gerçekleşen 5. Ulusal Bonsai Sergisinde Yalova Bonsai Müzesi ilk ödülünü de alarak adından söz ettirmesini bilmiştir. 

İşte Yalova Bonsai Müzesinden Görüntüler

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!