Muzaffer Turna ve Turnalar Yoğurdu

Yalova'da ürettiği Turnalar yoğurdunu 62 yıl boyunca bir marka haline getiren 82 yaşındaki Yalova’nın bir çınarı olan Muzaffer Turna Yeni yılın ilk konuğu olarak sorularımızı yanıtladı. 

Yalova Turnalar Yoğurdunun kurucusu, Yalovaspor eski Başkanlarından Yalovalı işadamı 1938 Yalova doğumlu 82 yaşındaki Muzaffer Turna sorularımızı yanıtladı. Muzaffer Turna ile bir dönemin Yalova markası olan ve tüm Türkiye’de tanınan Turnalar yoğurdunun doğuşu ve üretimine neden son verdiğini konuştuk.

1938 Yalova doğumlu.olan Muzaffer Turna, Cumhuriyet Caddesi Mera Kuyu Camisinin karşısında bulunan ve 1948 yılında babasının işlettiği üretime geçen Turnalar  Yoğurthanesini, babasının ölümü üzerine 1960 yılında kendisi işletmeye başladı. Turnalar yoğurthanesinde 200 kişiyi istihdam eden Muzafer Turna, Turnalar yoğurdunu kısa süre içinde önce tüm Marmara bölgesinde, sonrasında ise Tüm Türkiye’de tanınır hale getirdi.

1969 yılında aynı zamanda Tikveşli yoğurtlarının da kızı olan Nuran Vardarlı ile evlendi. Bu evlilikten 3 çocuğu dünyaya gelirken Turnalar, Tikvesli ile birleşerek Turnalar Tikvesli yoğurdu üretilmeye başlandı. Muzafer Turna , 1986 yılında eşini kaybetmesinin ardından . Nurhayat Turna ile evlendi.

Turnalar Yoğurdunu 62 Yıl boyunca bir marka haline getiren 82 yaşındaki Yalova’nın bir çınarı olan Muzaffer Turna sorularımızı şöyle yanıtlıyor.

“Turnalar Yoğurdu Bıçakla Kesilir Çatalla Yenilirdi”

“Benim ürettiğim yoğurt, bıçakla kesilir, çatalla yenilirdi. Turnalar yoğurdu kısa süre içinde Yalova ve çevresinde tanınır oldu. Diğer illerden de talep gelince, İstanbul, Ankara, Kocaeli, Adapazarı. Eskişehir, Balıkesir nda şubeler ve temsilcilikler açtık. Yalova’da eski bursa caddesindeki işletmemizde yoğurtlar üretilir ve aynı gün kamyonlarla bu bölgelere yoğurtlar taşınırdı.

“Turnalar 200 Kişiden Fazla Kişiyi İstihdam Ediyordu”

Turnalar’ın Yalova ve depolarımızda yaklaşık 200 kişiyi istihdam ettim. Herkesi sigortalı olarak çalıştırıp, yüzlerce kişiyi  işyerimden emekli ettim. Turnalar’ın sadece 50’ye yakın da servis aracı ve kamyonu vardı. Burada şöför olarak istihdam ettiklerimi saymıyorum bile. İşyerimizde gündüz ve gece olmak üzere iki vardiya ile çalışılıyordu.  Turnalar yoğurdu o kadar tanınıyordu ki, talepleri karşılayamaz duruma gelmiştik. .

“Tikvesli Ailesinin Damadı olunca Turnalar Tikvesli Olduk”

“Daha sonraki yıllarda Tikvesli Ailesinin damadı olunca şirketlerde bütünleşti. 1970 yılından itibaren de Turnalar Tikvesli olarak üretim yapmaya başladık.Ancak 8 yıl sonra şirketler farklı bölgelerde üretim yapmaya başlayınca Tikvesli’den ayrılıp, biz kendimiz 1978 yılından itibaren yenidenTurnalar olarak faaliyetimize geçtik.bu kez Turnalar olarak sadece yoğurt değil, Beyaz Peynir, kaşar peyniri de imal etmeye başladık.

Yalova’da her gün 40 Ton Süt Almamıza Rağmen Yetmiyordu”

1970’li yıllardan itibaren Turnalar yoğurduna giderek talep artıyordu. Yalova’nın tüm köylerinden süt toplamamıza rağmen sütler yetmiyordu. Yalova köylüsü binlerce litre sütü getirdiği gün  parasını da o gün bizlerden alıyordu.Yalova’dan süt yetmeyince çevre illerden süt toplamaya başladık.Günlük süt tüketimimiz 40 tondu. Her gün 40 ton sütün büyük bir bölümünü Yalova’nın köylülerinden karşılıyorduk.

“İşyerimde Çalışanlarıma 2 Milyon Dolar Tazminat Ödedim”

1999 depremine kadar Turnalar Kurulduğu yerde faaliyet gösterdi. Sonrasında ise depremin getirdiği olumsuzluklar ve kendi bünyemizde yaşanan olumsuzluklar Turnaların küçülmesine neden oldu. Daha sonra 2005 yıllında Çiftlikköy ilçesinde kurduğum bir işletmede 2010 yılına kadar üretime devam ettim. Ancak büyük kartellere karşı mücadelemi kaybettim.  Yoğurt imalatında tekelleşme bizim 1948’de kurduğumuz Turnalar Çiftliği’nin 62 yıl sonra 2010 yılında kapanmasıyla son buldu İşyerimde çalışanlara  yaklaşık 2 milyon ABD doları kıdem ve ihbar tazminatı ödedim.

“Futbol Bilmediğime Rağmen 1971’de Yalova Spor Başkanlığı Yaptım,”

Çalışmaktan, gençliğimde de hiç futbol oynayamadım. Futbol bilgim olmamasına karşın 1971 yılında Yalovalı bir işadamı olarak katkı sunmak için bana getirilen Yalovaspor başkanlığı görevini kabul ettim. Yalovaspor İstanbul Amatör kümede o yıllarda şampiyonluğa oynuyordu. Cevdet Aydın Yalovaspor Başkanıydı. Görevi bana devretmek istedi. Bende kabul ettim. O sene ligi ikinci bitirdik.”

“Siyasete Hiç Girmedim. Ben Üretken Bir İnsanım”

Ben çocukluğumdan beri hep üretim içinde oldum. Siyaset bana göre değil. Teklifler yapıldı ama ben bu teklifleri kabul etmedim. Yalovaspor başkanlığını 1972 yılında bıraktıktan sonra  CHP’den siyasete girmem için teklifler yapıldı. Ancak ben dediğim gibi siyasete hep uzak kalmış bir insanım. Siyaset benim hiç ilgi alanımda olmadı.. Günümüzde de siyasete baktığımda iyiki girmemişim diyorum. Çünkü siyaset üslubu çok ağır. Eskiden siyasette nezaket vardı. Şimdi ne nezaket var nede hoşgörü.

“Yalova’dan Başka Bir Yerde Yaşamam Mümkün Değil”

Yalova’da doğdum, Yalova’da ömrümü tamamlayacağım. Yalova’nın suyu toprağın kokusu bir başka. Geçmiş yıllarda imkanım olmasına rağmen Yalova’yı hiç terk etmedim. Yalova’nın dışında başka bir yerde yaşamayı da asla istemem. Bana Amerika’yı verseniz. Hatta bütün dünyayı verseniz Yalova’yı asla değişmem”

İşte Muzaffer Turna'nın anlattıkları ve tüm ayrıntılar

NOT: DİĞER VİDEO SÖYLESİLER İÇİN TIKLAYIN

 

1 Yorum

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!