Çınarcık Belediyesinde Neler Yaşandı?

Geçtiğimiz günlerde Revizyon Gazetesi Sahibi Hakan Korkmaz’ın Nisan Ayı Çınarcık Belediye Meclis oturumunda gerçekleşen komisyon seçimlerinde CHP’nin Meclis’de sayıca üstün olmasına rağmen, AK Partiyle anlaşarak azınlığa düşerek eşit oranda komisyonlara üye çıkarttığını yazdı. Üstelik Meclis toplantısı öncesinde CHP’li Meclis üyeleri Parti grup kararı almasına rağmen, grup kararına uymadığı da böylelikle de ortaya çıkmış oldu.

Çınarcık Belediye Meclisinde Neler Yaşandı?

Bilindiği gibi Çınarcık’da CHP Belediye Başkanlık seçimlerini kaybetmesine rağmen, belediye meclisine Ak Partiden daha fazla meclis üyesi çıkarmıştı. Her belediyede olduğu gibi Nisan Ayında, Çınarcık belediyesinde de Belediye ihtisas komisyonu üye seçimleri gerçekleşti. Bu seçimlere CHP 6, Ak Parti 4, MHP 1 olmak üzere 11 Belediye meclis üyesi  katıldı. 11 Belediye Meclis üyesinin katılımıyla Çınarcık Belediyesi Plan Bütçe Komisyonu, Ulaşım Trafik Komisyonu, İmar Komisyonu ve Belediye Tarife Komisyonlarından oluşan ihtisas komisyonları belirlendi.

Çınarcık Belediyesindeki Müzakere...

Bu komisyonlara girecek meclis üye sayısı 3 yada 5 Meclis üyesinden oluşmak zorundaydı. Ancak, Çınarcık Belediye Başkanı Sayın Numan Soyer ve CHP’li Meclis üyeleri Belediye Meclis oturumunda uzlaşma sağlamayı tercih etmişti.  Ve Belediye meclisinde alınan bu karar, Çınarcık Belediye Meclisi Nisan Ayı oturumlarındaki tutanaklarına şöyle yansır:  Belediyemizin İhtisas Komisyonları olan Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar Komisyonu, Tarife Komisyonu ve Trafik Komisyonu üye seçimlerin yapılması talebi meclis üyelerine arz edildi. Yapılan müzakereler neticesinde İhtisas Komisyonlarının 4 üyeden oluşmasına karar verilmiş olup,  seçim için oy pusulalarını içeren başkanlıkça mühürlü zarflar tüm meclis üyelerine dağıtıldı...”

5393 Sayılı Belediye Kanunu Ne Diyor ?

5393 sayılı Belediye Kanununun 24’üncü maddesinin birinci fıkrasında belediye meclisinin üyeleri arasından en az üç en fazla beş kişiden oluşan ihtisas komisyonları kurabileceği, bu komisyonların her siyasi parti grubunun meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulacağı düzenlenmiştir. Daha açık bir ifadeyle;  Meclis’de çoğunluğı bulunan Parti komisyonlarda da daha fazla temsil edilmesi gerekmekte. Çınarcık Belediyesinde Ak Parti ve CHP gurubu bulunmaktadır.  1 MHP’li meclis üyesi sayısı ise grup kurmak için yeterli değildir.

CHP, Neden Azınlıkta Kaldı?

Dolayısıyla CHP 6,  AKP 4 Meclis üyesi olması nedeniyle Komisyonlarda 3 Kişi seçilecekse 2 CHP’li 1 AKP’li olması gerekiyordu. 5 Kişi seçilekse de 3 CHP’li 2 AKP’li olacaktı. Ancak bu böyle olmadı. CHP, çoğunlukta olduğu belediye meclisinde bir anda azınlığa dönüşüverdi. Tüm komisyonlara 4 kişi seçilmesi yönünde ortak karar alındı. Her Komisyona 2 AKP’li 2 CHP’li seçildi.  Oysa; komisyonlarda; komisyon üye sayısı ile hesaplama sonucu bulunan üye sayısı arasında uyumsuzluk ortaya çıkması halinde, komisyon üye sayısının yeniden değerlendirilerek kanundaki sınırlar çerçevesinde daha düşük ya da daha yüksek belirlenmesi gerekiyordu...

Danıştay; Komisyon Seçimleri için Ne Diyor?

5393 sayılı Belediye Kanununun 24’üncü maddesine göre, her siyasi parti grubu ve bağımsız üyeler adına ihtisas komisyonlarına üye dağıtımı konusunda basit orantı yada  nispi temsil yöntemi olmak üzere seçilmektedir. Bu yöntemle; siyasi partilerin meclisteki yüzdelik oranları hesaplanmakta ve bu oranlar ihtisas komisyonu üye sayısı ile çarpılarak her bir siyasi partiye düşen komisyon üye sayısı ortaya çıkmaktadır. Danıştay 8. Dairesinin 19/02/2014 tarihli ve 2014/1122 K. sayılı kararında; “…5393 sayılı Belediye Kanununun 24’üncü maddesinin mevzuat hükümlerin değerlendirilmesinden,  ihtisas komisyonlarına üye seçiminin nisbi çoğunlukla gerçekleştirileceği, bununla birlikte komisyondaki üyelerin parti dağılımının, her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle belirleneceği yönünde karar vermiştir....”

CHP’li Üyeler Grup Kararını Nasıl Çiğnedi?

Çınarcık Belediyesi Nisan Ayı Meclis Oturumu öncesinde CHP ilçe yönetimi ve CHP Yalova İl Başkanı Mehmet Gürel’inde hazır bulunduğu grup toplantısında; İhtisas Komisyonları seçimlerinin 5 kişiden oluşması halinde CHP’den 3’er üye, 3 Kişiden oluşması halinde ise CHP’den 2’şer üyenin komisyonlarda görev yapacağı, bu komisyonlarda kimlerin yer alacağı da belirlenmişti. Ancak, CHP grup kararı olmasına karşın, Çınarcık Belediye Meclisinde yapılan müzakereler sonrasında bu sayı Ak Parti lehine değişerek eşit oranda üyeler belirlenmiş oldu. 5393 sayılı Belediye Kanununun Belediye meclisinde partilerin üye sayısının aynı olması, komisyona üye dağılımı yapılmasında belediye meclisine üye seçiminde (mahalli idareler genel seçiminde) hangi partinin oyu daha fazla ise komisyon üyeliğinin de fazladan o partiye verilmesi öngörülmüştür.

Grup Kararına Uymayanlar Ne Olacak?

Şimdi;  CHP İl Başkanı Mehmet Gürel’inde katılımıyla alınan parti grup kararında ortaya çıkan tabloya göre, CHP’li Çınarcık Belediye Meclis Üyeleri CHP Tüzüğünün 70. Maddesini çiğnemiştir. İlçe ve İl yönetimi grup kararına uymayanlar hakkında herhangi bir işlem başlatacaklar mı? Malum 2016 Yılı Ocak Ayında Denetim Komisyonu üye seçimlerinde Yalova Belediye Meclisinde; grup kararına uymadığımız iddiasıyla Ahmet Yavuz’la birlikte CHP Tüzüğünün 70. Maddesinden ihraç edilmiştik. (Kaldıki, ortada bir grup kararı olmamasına karşın) Üstelik, bizlerin ihracını talep edenler, bugün zaten CHP çatısı altında da değiller...

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!