YALOVA'DA DENİZ ALTINDA ANTİK ŞEHİR

Marmara Hersek lagününde denizin yaklaşık 3,5 metre altında tespit edilen antik yapılar için dalış yapan Yalova Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, “Tarih için tarihi bir dalış yaptık. Her dalışta yeni ve büyük bir şehrin varlığını hissetmek heyecan verici. Altınova’nın Türk tarihi ve dünya tarihi adına önemi çok daha fazla ortaya çıkacak” dedi.

Altınova Belediyesi destekleri ile Marmara Denizinin Altınova kıyı şeridinde yaklaşık 3,5 metre derinlikte bulunan Civetot Kalesi'nde (Kratos) geçen yıl başlayan su altı arkeolojik kazılarında her gün heyecan verici yeni bulgular ortaya çıkıyor.

ALTINOVA TARİHİ İLE ÇEKİM MERKEZİ OLACAK

Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sualtı Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Serkan Gündüz ve ekibi ile birlikte su altı arkeoloji kazılarına katılan Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, antik yapıların ortaya çıkarılması ile birlikte bölgenin turizme açılması için girişimde bulunacaklarını belirtti.Dalış yaparak yaklaşık 2 saat boyunca kazı ekibi ile birlikte antik yapıları inceleyen Başkan Dr. Metin Oral, “Tarih için tarihi bir dalış yapma imkânı bulduk. Tabi her geçen gün yeni bilgiler, daha büyük bir kentin varlığını işaret ediyor. Çalışmalar için çok teşekkür ediyorum. Tarih boyunca stratejik bir konum ve önemde bulunan Altınova’mızın tarihi kimliğini, değerlerini tüm dünya öğrenecek.” Şeklinde konuştu.

ANTİK DÖNEMDEN GÜNÜMÜZE STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Su altında bulunan yapı grubunun Geç Antik Dönemden başlayarak 13. Yüzyıla kadar kullanıldığını açıklayan Kazı Başkanı Dr. Serkan Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü; “Civetot Kalesi (Kratos) Anadolu Selçuklularla Haçlılar arasında geçen Kratos Muharebesinin gerçekleştiği alanlardan bir tanesi olması nedeniyle oldukça önemli bir konumda yer almakta. Bu tarihi önemi antik dönemden günümüze devam ediyor. Anadolu ile İstanbul arasında yol ağının oldukça yakın noktasında yer alması, yol güvenliğini kontrol etmesi açısından da önem arz etmekte. Su altında şu ana kadar 6 farklı yapı tespit ettik. Bunlardan 2 tanesini tam anlamı ile tanımlayabiliyoruz. Bunlardan bir tanesi zeytinyağı işliği, diğeri ise hamam yapısı olduğunu biliyoruz.”

“HELENEPOLİS SÜRPRİZLERLE DOLU BİR YER”

Altınova Belediyesi Yüksek Arkeolog Işıl Akalan, Helenepolis’in sürprizlerle dolu bir yer olduğunu kaydederek, “Helenapolis içine girdikçe aslında burası için hiçbir şey bilmediğimizi görüyoruz. Çıkan ve çıkacak her şey bize buranın tarihini bir bir aydınlatacak. Su altında çıkan büyük zeytin pres taşının büyüklüğü bile bize endüstriyel büyüklükte zeytin yağı işliğinin olduğunu gösteriyor. Bu da bölgenin zeytin konusunda çok çok önemli bir merkez olduğuna işaret ediyor” dedi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!