SUBAŞI KİVİ FESTİVALİ İÇİN GERİ SAYIM
Bu yıl düzenlenecek Geleneksel 11. Yalova Kivi Festivali öncesinde; Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mutlu Çoban, Kivi Festivali Komisyon Başkanı Ercan Gürbüz ve Yalova Kivi Koşusu Organizasyon Sorumlusu Orhan Güner ile bir araya gelerek son hazırlıklar hakkında görüşme gerçekleştirdiler.
Bu yıl düzenlenecek Geleneksel 11. Yalova Kivi Festivali öncesinde; Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mutlu Çoban, Kivi Festivali Komisyon Başkanı Ercan Gürbüz ve Yalova Kivi Koşusu Organizasyon Sorumlusu Orhan Güner ile bir araya gelerek son hazırlıklar hakkında görüşme gerçekleştirdiler.
Festival, Türkiye’nin kivi üretim merkezlerinden olan Subaşı’nda, 12-13 Ekim 2024 tarihlerinde Subaşı Belediyesi Mehmet Tunalı Tesisleri’nde yapılacak. Toplantının sonrasında değerlendirmelerde bulunan Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, “Geleneksel 11. Yalova Kivi Festivalimiz için Festival Komite Ekibimiz gece gündüz çalışıyor. Güzel bir ekibimiz var ve sonucunun verilen emeğin karşılığını alacağımıza inanıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kivinin başkenti Yalova, üretim merkezi de Subaşı’dır. Düzenlediğimiz festivalle Yalovamızın, Subaşımızın ve coğrafi işaretli kivi ürünümüzün tanıtımına katkı sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Günden güne daha iyi adımlar atıyoruz ve daha iyi tanıtımlar yapıyoruz. Festivalimizi güçlü kılan bir konu var. Bu festival için Yalova’nın tüm belediyeleri, kurum ve kuruluşları, iş insanları destek olmaya başladı. Hedefimiz Yalovamızın tüm kamu ve özel kurum/kuruluşlarıyla bir araya gelerek güçlü bir organizasyon gerçekleştirmektir. Bu festival Yalova’nın tamamına aittir. Kivide Yalova’mıza has bir ürünlerden biri olduğu için bu yıl da destek veren resmi ve özel kurum/kuruluşlarımızla en iyisini yapmak için çalışıyoruz ve başarılı olduğumuzu da düşünüyoruz. Bu konulara hiçbir zaman siyaseti sokmadık. Önemli olan bizim için kivi ve ürünümüzün tanıtımını en iyi şekilde yapmak. Festivalimiz Yalova için bir kazanç, Yalova’nın tanıtımı açısından da bir kazanç. İnşallah bundan sonraki senelerde de bunun devamını sağlayacağız. Bu festival sadece Subaşı’na ait değil, tüm Yalova’yı kapsayan bir organizasyondur. Bu konuda verdikleri destekten ötürü Yalova Valiliğimize, belediyelerimize, iş insanlarına ve gönüllü ekibimize teşekkür ediyorum” dedi.
‘BU YIL 21 BİN TON KİVİ HEDEFLİYORUZ’
Kivi üretimi, rekoltesi ve bu yılki ton hedefi hakkında açıklamalarda bulunan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mutlu Çoban, “Kivi Festivali yolculuğumuz 2012 yılında başladı. Bu yıl da 11.’sini gerçekleştireceğiz. Amacımız coğrafi işaretli ürünümüzü piyasaya daha iyi tanıtarak pazar alanımızı genişletmektir. Festivalimiz yıldan yıla daha geniş kitlelere hitap ediyor. Festivalimizin gerçekleşmesinde katkı sunan kurum ve kuruluşlarımıza, iş insanlarına ve değerli halkımıza teşekkürler. Umarım yaptığımız bu festival kivimizin tanıtımına ve pazarlama aşamasına katkı sunar. Ancak yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı üretim aşamasında tarım giderlerinin artması nedeniyle zor zamanlar yaşıyoruz. Ama büyük mücadeleler vererek en güzel ve en kaliteli ürünleri yetiştiriyoruz. Üretilen ürünlerin belli bir kısmını tüccarlara, belli bir kısmını da bölgemizdeki soğuk hava depolarımızda muhafaza ediyoruz. Bizler bireysel olarak çok başarılıyız ve Kivi Üreticileri Birliği olarak yeni adımlar atıyoruz, bölgemizdeki üreticileri koruyacak çalışmalar üzerinde çalışıyoruz. Rekolte olarak 21 bin ton civarında bir üretim bekliyoruz. Ürünümüzün yüzde 50’si depolarımızda muhafaza edilecek ve bir kısmı da dışarıya gidecek. Umarım üreticilerimiz açısından güzel bir sezon olacaktır. Fiyat olarak bu yıl 40-45 TL arasında bir ücret belirledik. Şu anda kivimiz belirlediğimiz aralıktaki fiyatlarda satışlara devam ediyor. Yaklaşık Yalova’dan 21 bin ton kivi çıkması bekleniyor. 6500 dekar alanda üretim yapılıyor. Buradaki bahçelerin ortalama yaşı 20’ye yaklaştığı için bir taraftan yenileri yapılıyor, eski bahçelerinde revizesi gerçekleştiriliyor. Geçen sene üretim 18-19 bin ton civarındaydı, bu sene 21 bin ton bekleniyor. Depolarımızın kapasitesi 60 bin ton civarında ve depolama sıkıntımız yok. Yurt dışına üreticiler olarak kivi göndermiyoruz. Satın alan tüccarlarımız bunu yapıyorlar. Yalova sanayi bölgesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Tarıma entegre bir sanayi olursa faydası çok olur. Etrafına sağlamış olduğu iş gücünü saygıyla karşılıyoruz” şeklinde konuştu.
‘FESTİVALİMİZ BU YIL RENKLİ ANLARA SAHNE OLACAK’
Bu yıl 11. düzenlenecek olan Kivi Festivali’nin günden güne daha geniş kitlelere hitap ettiğini ifade eden Kivi Festivali Komisyon Başkanı Ercan Gürbüz, “Yaklaşık 30 kişilik bir gönüllü ekibimiz var. Hepsi gerçekten gönülden emek veriyor. Hep birlikte güzel bir festival yapmak için büyük çaba sarf ediyoruz. Festivalimiz son 4 yıldır yeni bir konseptle sizlerin karşısına çıkıyor. Festivalimizin iki gün olması, buradaki stant açan arkadaşlarımız için daha verimli oldu. Ayrıca çarşı stantları ve Kivi Koşusu da festivalimize büyük güç kattı. Komiteleri 4 ayrı gruba ayırdık. Sektörel stantlar oluşturduk; bunlar büyük ölçekteki firmalar, festivalimize bütçe yaratan firmalarımız. Yemek stantlarımız var, festivalimize gelecek misafirlerimizin yemek ihtiyaçlarını karşılayacak. Beldemizde 4 tane okulumuz var; onların stantları olacak ve kendi hazırladıkları ürünleri satıp elde ettikleri kazancı okul ihtiyaçlarında kullanacaklar. Bizim 5 sene önce festivalimize dahil ettiğimiz çarşı stantlarımız bu yıl da bizlerle. Civar köylerden vatandaşlarımız, kendi evlerinde yaptıkları doğal ürünleri bu stantlarda satışa sunacaklar. Çarşı stantlarında masa başına bir ücret alıyoruz. Elde edilen gelirle bölgemizdeki ihtiyaç sahibi olan öğrencilere burs imkânı sunuyoruz. Her yıl olduğu gibi sosyal stantlarımız ve STK’larımız Kivi Festivalimizde yine bizlerle olacak, yer alacak ve kendilerini tanıtacaklar, faydalarını anlatacaklar. Festivalimizin birinci günündeki programımız sektörel ve çarşı stantlarının gezilmesiyle başlayacak. Akabinde Bulgaristan göçmenlerine ait Krey Gösteri adlı özel bir oyun sahnelenecek. Taşköprü Belediyesinin folklor ekipleri ve sihirbazlık gösterilerimiz olacak. Yalova’nın sevilen sanatçısı Bayram Ali Ugip, ilk günün sonunda saat 19:00’da sahne alacak. İkinci gün festivalimizin en büyük etkinliği haline gelen 5. Yalova Kivi Koşusu ile başlayacak. Yurtiçinden ve yurtdışından gelecek olan koşucular, kivi bahçeleri arasında belirlenen 10 ve 5 kilometrelik parkurda kıyasıya mücadele edecek. Mimoza Kadın Ritim Grubu sahnede olacak. Ardından Yalova Kivi Koşusu’nun ödül töreni gerçekleşecek. Akşamına da Anadolu Rock Gruplarının yıldızlarından Ayna Grubu’nun birbirinden güzel şarkılarını 13 Ekim’de hep beraber söyleyeceğiz. Ayrıca festivalimizi farklı kılan bir konu var. En büyük destekçimiz tabii ki Subaşı Belediye Başkanımız Turan Canbay ve Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanımız Mutlu Çoban. Bu festival için Yalova’nın tüm belediyeleri, kurum ve kuruluşları, iş insanları destek olmaya başladı. Bu festival hepimizin festivali, Yalovamızın festivali. Tüm destekçilerimize teşekkür ediyoruz, iyi ki varlar” diye konuştu.
‘KİVİ KOŞUSUNA REKOR KATILIM’
5.Yalova Kivi Koşusu hakkında bilgilendirmede bulunan Yalova Kivi Koşusu Sorumlusu Orhan Güner, “Yaklaşık 5 yıl önce Kivi Festivali’nin içine bu etkinliği dahil ettik. Yıldan yıla Kivi Koşusu’na katılan koşucu sayısı arttı. Türkiye’nin birçok yerinden, hatta yurt dışından insanlar geliyor. Bu yılda rekor bir katılım var. Kayıtlarımız 800’e yaklaştı. 2019 yılında ilkini yaptık 10 km koşusuyla ve 300’e yakın koşucu yer aldı. Bu yıl beşincisini gerçekleştireceğimiz koşumuzda Subaşı Beldesi futbol sahasından başlayıp kivi bahçeleri arasından Hersek Lagünü’ne kadar gidip geleceğiz. 5 ve 10 kilometre olarak iki parkur olacak. Doğa ile iç içe bir parkur koşucularımızı bekliyor. Bu koşunun gerçekleşmesinde katkısı olan sponsorlarımıza çok değer veriyoruz; onlar bizim gerçek dostumuz, destekçimiz. Koşuda ödüllerimiz olacak; 100 bin TL civarında para ödüllerimiz olacak. Dereceye giren ilk 5 kişi, kadın ve erkek olmak üzere, para ödüllerimiz olacak. Aynı zamanda Termal ve Çınarcık bölgesi otellerinden hediye tatil ödülümüz olacak. Biz de o gün bunları kürsüye çıkanlara değil, koşuya katılan kim olursa olsun kura çekimiyle onlara vereceğiz. Ayrıca koşumuza katılan engelli sporcularımız da var ve onların da yol masraflarını, yeme içme masraflarını karşılıyoruz. Çocuk koşumuz var, yaklaşık 200 çocuk hedefliyoruz. Çocuklarımıza anı tişörtlerini vereceğiz ve madalyalarını takacağız. Burada asıl hedefimiz çocuklarımıza sporu aşılamak. Onlara kürsü yapmıyoruz; bütün çocuklarımız kazanmış olacak, kazanamayanlar üzülmesin diye” ifadelerini kullandı.
Benzer Haberler
BAŞKAN GÜREL, HALK TV’DE KONUŞTU
VALİ KAYA'DAN OKUL VE KÜTÜPHANE ZİYARETİ
ÇOCUK PARKINDA DONATILARI YAKTILAR
KKTC’Lİ SANATÇILAR YÜRÜYEN KÖŞK’TE
YAMAN: ATATÜRK'ÜN YOLUNDAN AYRILMAYACAĞIZ
KENAN ENGİN'DEN 10 KASIM AÇIKLAMASI
VALİ KAYA ESNAF ODALARINI ZİYARET ETTİ
PARK VE BAHÇELERE SONBAHAR BAKIMI