GELECEK PARTİSİ: YANLIŞ KARARDAN DÖNÜN

Gelecek Partisi Yalova İl Başkanı Kürşat Emre Çandır Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ne ait Yalova Devlet Hastanesi’nin karşısındaki arazinin Millet Bahçesi yapılması kararından vazgeçilmesini istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yalova Devlet Hastanesi’nin karşısında yer alan arazi için, “Millet Bahçesi” yapılması kararı verdi. Bu kararı da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Yalova ziyaretinde bizzat duyurdu. Bu karara tepki gösteren isimlerden birisi de Gelecek Partisi Yalova İl Başkanı Kürşat Emre Çandır oldu. Çandır bu arazinin Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ne ait olan ve Atatürk tarafından tarım amaçlı kullanılmak üzere ayrılan bir yer olduğunu dile getirdi.

Bu ölçekte bir arazinin enstitüden kopartılmasının, yıllardır tarıma ciddi katkı sunan bu kurumun sonunu getireceğini dile getiren Çandır, “Ata emaneti kıymetlidir. Hele emanet 84 yıllık bir emanetse, çok daha kıymetlidir. Emaneti, sonraki nesillere, teslim alındığı gibi teslim etmek, kişinin boynuna bir borçtur.  Hele hele bu emanet, bir şehrin ortak emaneti ise, emanete sahip çıkmak, o şehirde yaşayan her kişinin bir vazifesidir. Atatürk'ün Yalova'da arazi satın alarak kurduğu ve 1937 yılına kadar bizzat kendisi işlettikten sonra, ‘tarım yapılması ve hilesiz meyve yetiştirilmesi’ için halka bağışladığı Atatürk Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitüsü'nün büyük bir bölümü, bugünlerde ‘Millet Bahçesi’ adı altında kimliksizleştirilmeye çalışılıyor." diyerek şöyle konuştu.

"Kimlik nasıl olur, nice olur, anlatalım. 1975' de seleksiyonu tamamlanan Yalova Lahanası, 1986'da seleksiyonu tamamlanan Akköy Bamyası, Yalova Alaca Karpuzu, Yalova Horoz Fasulyesi, yine 1987'de seleksiyonu tamamlanan Yalova Sivri Biberi, Çarlistonu, Yağlık Biberi,1985 ve 1993 senelerinde farklı seleksiyonlarla melezlenen Yalova Çileği, uzun çalışmalar sonucu farklı türleri ortaya konan Yalova Cevizi, yine 1988 senesinde patenti alınan Yalova İncisi Üzümü, Yalova Misket Üzümü, Araştırma Enstitüsü'nde yıllarca süren çalışmaların sadece birkaç örneğidir."

Çandır konuşmasında " Tüm bunlar, bir kimliktir ve o kimlik korunmak zorundadır. Son dönemde yapılan çalışmalarda üretimi artan Kivi ve Aronya bitkisi de bu kimliğin son temsilcileridir. Yalova'nın sahip olduğu kimliğe uygun olarak üreten ve markalaşan bilimsel çalışmalar ortaya koyan ülkemizin sayılı ve önemli kurumlarından olan Araştırma Enstitüsü'nün büyük bir bölümü, gezi, eğlence ve dinlence amacına uygun olarak Millet Bahçesi haline dönüştürülüyor.  Yapmayın, etmeyin. Yalova'mızın gezecek, görecek çok yeri var. 110 km'lik sahil bandı, beynelmilel markası Termal'i, Samanlı Dağları, Mavi Yeşil Yolu vs.. zaten yeterince gezinti imkanını bizlere sunuyor" dedi. 

Gelecek Partisi Yalova İl Başkanı Kürşat Emre Çandır "Bugün, bilimsel çalışmayı bir kenara atacak, geri dönüşü olmayacak ve toprak kalitesini yok edecek şekilde yapılacak tesis ve yollar, üretimin arttırılacağı yerde azalmasına sebep olacak bu çalışma, Araştırma Enstitüsü'nün sonunu getirir. Bu sebeple, konu ile ilgisi olan tüm kişi ve kurumlara, çok geç olmadan vazgeçilmesini tavsiye ediyorum. Yalova'da, Millet Bahçesi yapılabilecek vasıfta birçok nokta bulunuyorken, özellikle Araştırma Enstitüsü'nün bu amaçla seçilmiş olması çok büyük ve fâhiş bir hatadır. Henüz Açık Hava Müzesi halkımızın hizmetine sunulmamışken, Millet Bahçesi ısrarı, akıllara soru işareti de getirmiyor değildir.  Bu soru işaretlerini ortadan kaldırmanın yolu ise, üretimi desteklemek, bilimselliği savunmak ve emanete sahip çıkmaktan geçer” dedi.

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!