BECAN: 27 YILDA DEPREMDEN DERS ÇIKARILMADI
CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, deprem gerçeğinin yıllardır siyasi ihmaller nedeniyle görmezden gelindiğini belirterek, “27 yıl geçti ama ne yazık ki ders çıkarılmadı. Bugün milyonlarca vatandaşımız hala göz göre göre riskli yapılarda yaşamaya mahkum ediliyor” dedi.
CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, deprem gerçeğinin yıllardır siyasi ihmaller nedeniyle görmezden gelindiğini belirterek, “27 yıl geçti ama ne yazık ki ders çıkarılmadı. Bugün milyonlarca vatandaşımız hala göz göre göre riskli yapılarda yaşamaya mahkum ediliyor” dedi.
Denetimsizlik ve Plansızlık Binlerce İnsanımızın Üzerine Çöktü
17 Ağustos depreminde en ağır yıkımı yaşayan kentlerden biri olan Yalova’nın acısını hala yüreğinde taşıdığını belirten Becan, depremin yalnızca bir doğal afet değil, ihmaller zincirinin ağır bir sonucu olduğunu söyledi. Becan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“17 Ağustos’ta yalnızca binalar yıkılmadı; denetimsizlik, liyakatsizlik ve plansızlık da binlerce insanımızın üzerine çöktü. Aradan geçen 27 yıla rağmen değişen tek şey takvim yaprakları oldu. Bilimin uyarıları dikkate alınmadı, şehirler güvenli hale getirilmedi, kentsel dönüşüm vatandaşın canını koruyan bir anlayış yerine rantın aracı haline getirildi. Vatandaşların ödediği vergilerin nerelere harcandığı konusunda kamuoyunu tatmin eden şeffaf bir açıklama dahi yapılmadı. Deprem gerçeğiyle yüzleşmek yerine günü kurtaran politikalar tercih edildi. Bunun bedelini ise her zaman vatandaş ödedi.”
Bilimsel Akılla Hazırlanan ve Eksiksiz Uygulanan Deprem Politikası Gerekli
Yalova’nın Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın gölgesinde yaşamaya devam ettiğini vurgulayan Becan, özellikle Marmara Bölgesi için zamanın hızla daraldığını belirtti. CHP’li Becan, “Bilim insanları yıllardır Marmara’da büyük deprem riskine dikkat çekiyor. Buna rağmen riskli yapı stokunun yenilenmesi, afet toplanma alanlarının korunması ve yerel yönetimlerle merkezi idarenin koordineli çalışması konusunda yeterli adımlar atılmış değil. Deprem kapımızı çaldığında mazeretlerin hiçbir anlamı olmayacak” dedi. Becan, iktidarın afet yönetiminde önleyici politikalar üretmek yerine yaşanan felaketlerin ardından yalnızca algı yönetimi yaptığını belirterek, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin ihtiyacı kameralar önünde verilen sözler değil, bilimsel akılla hazırlanan ve eksiksiz uygulanan bir deprem politikasıdır. İnsan hayatı hiçbir siyasi hesabın, hiçbir rant projesinin gerisinde bırakılamaz. 17 Ağustos’ta kaybettiğimiz binlerce vatandaşımızı rahmet ve özlemle anıyorum. Onlara karşı en büyük sorumluluğumuz, aynı acıları yeniden yaşamamak için hesap soran, hesap veren ve bilimin rehberliğinde hareket eden bir yönetim anlayışını hakim kılmaktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak insan hayatını önceleyen, güvenli kentleri esas alan ve rantı değil halkı merkeze koyan anlayışı iktidara taşıyana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.”



Benzer Haberler
BECAN: 27 YILDA DEPREMDEN DERS ÇIKARILMADI
AK PARTİ'DEN KOÇAL'A TAZİYE ZİYARETİ
YENİ PARTİ KADINLARIN GÜCÜYLE BÜYÜYOR
MHP YALOVA İL KONGRESİ GERÇEKLEŞTİ
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YALOVA'DA
YENİ PARTİ'YE 15 MECLİS ÜYESİ GEÇTİ
CHP'Lİ BECAN: UÇAK YA AKSA'YA DÜŞSEYDİ?
AK PARTİ KURULUŞUNUN 25. YILINI KUTLADI