BECAN: 19 MART SONRASI KRİZ BÜYÜDÜ

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, 19 Mart sonrası güncel ekonomi verileri kamuoyuyla paylaşarak" İlk üç ayda faize 464 milyar TL ödeyen devlet, çiftçiye sadece 43 milyar TL ödedi. Yasal olarak tarımsal destek milli gelirin en az yüzde 1 'i olmalı ama bu yıl ayrılan pay sadece binde 2." diye konuştu.

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, 19 Mart sonrası güncel ekonomi verileri kamuoyuyla paylaşarak şunları aktardı: “Merkez Bankasının 19 Mart sonrası izleyen son dört haftada toplam 50 milyar dolardan fazla döviz satmak zorunda kaldı. Net rezervi 19 milyar dolara kadar düştü. 19 Mart iktidarın ekonomi programını yerle bir ettiği gibi siyasette yarattığı deprem apayrı. 19 Mart operasyonunun etkisi en çok; ihtiyaç kredisi, ticari kredi ve mevduat faizlerinde hissedildi. İhtiyaç kredisi faizleri: %6,94 puan artarak yaklaşık %70 seviyesine çıktı. Ticari kredi faizleri: %5,29 puan yükselerek %60 seviyesine ulaştı. 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri: %4,69 puan artışla %55 seviyesine çıktı. Bununla birlikte merkezi yönetim bütçe açığı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 oranında artarak Martta 261,5 milyar liraya yükselirken, yılın ilk üç aylık dönemindeki açık ise 701,8 milyar lira oldu. Böylece yılın ilk çeyreğinde bütçe açığı yüzde 38 oranında artış kaydetti. Sonuç olarak 2 yıla yakın bir zaman zarfında ekonomi yönetiminin uyguladığı tasarruf tedbirleri siyasi çıkarları yüzünden 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde büyük ölçüde ziyan edilmiştir.”

 

Becan, ekonomide gelinen son durum hakkında şu verileri paylaştı:

  • Ocak-şubat döneminde Türkiye dış borçları için 3,9 milyar dolar faiz ödedi. Ödenen faiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,9 oranında arttı. Bu eğilim devam ederse Türkiye 2024 yılında 22,6 milyar dolarla kırdığı yıllık dış borç faizi ödeme rekorunu bu yıl 24 milyar dolarla yeniden kıracak.
  • Risk Merkezi’nin verilerine göre Şubat 2024 sonu itibariyle 42 milyon 34 bin kişinin bankalara bireysel kredi borcu Aynı tarih itibariyle kredi kartı borcu bulunanların sayısı 38 milyon 938 bin olarak açıklandı.
  • Tarım ürünlerinin üretici fiyatları (tarla fiyatı) martta bir önceki aya göre yüzde 6,91 oranında arttı. Geçen yıl aynı ay yüzde 5,57 oranında artış yaşanmıştı. Tarım ürünü üretici fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 31,54’e yükseldi.
  • Don nedeniyle 65 ilde tarım arazileri zarar gördü. Kayısı, ceviz, kiraz, elma, üzüm ve şeftali neredeyse yok gibi, ürünlerin bir kısmında zararın boyutu %100'lere ulaşmış durumda. Öte yandan her 5 tarım alanından 4'ü sigortasız olarak görünüyor. Bu yıl 100 bin tarım işçisinin de işsiz kalacağı tahmin ediliyor. İlk üç ayda faize 464 milyar TL ödeyen devlet, çiftçiye sadece 43 milyar TL ödedi. Yasal olarak tarımsal destek milli gelirin en az yüzde 1 'i olmalı ama bu yıl ayrılan pay sadece binde 2.

 

 

 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!