BALIK AV YASAĞI BUGÜN İTİBARİYLE BAŞLADI
2025 yılı Balıkçılık Av Yasağı" endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri için (gırgır ve trol av araçları ile yapılan avcılık) tüm denizlerimizde 15 Nisan 2025 günü başladı. Sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması adına, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu'na istinaden, balıkların üreme ve büyüme zamanları olan 15 Nisan-01 Eylül 2025 tarihleri arasında su ürünleri avcılığı yasak olacak.
BALIKÇILARIMIZIN DİKKATİNE
Tarım ve Orman Bakanlığımızca su ürünleri avcılığını düzenleyen ticari ve amatör tebliğlerde bazı değişiklilere gidilmiş olup ilimizde balıkçılık faaliyeti yürütülen balıkçılarımızı ilgilendiren düzenlemeler aşağıda başlık olarak belirtilmiştir.
Ayrıca su altı tüfeğiyle avcılık yapacak amatör balıkçılar için 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren Amatör Belge alma zorunluluğu getirilmiştir.
6/1 TİCARİ TEBLİĞ DEĞİŞİKLİKERİ
1-Ege ve Karadenize gidecek trol gemileri için aşağıdaki değişiklik yapılmıştır:
Marmara Denizi’nden geçecek trol gemileri ile ilk hareket noktası Marmara Denizi etrafındaki yerleşim yerleri olan ve diğer karasularımıza trol avcılığı yapmak üzere gidecek gemilerin, il/ilçe müdürlüklerinden Ek-4’te yer alan “Geçiş İzin Belgesi”ni alarak ağlarını ve kapılarını mühürletmesi zorunludur. ‘’Ağlar ve kapılar güvertede veya ambarda bulundurulmalıdır “şeklinde düzenlenmiştir.
2-‘’Alamana (voli) ağları ile 15 Nisan - 15 Mayıs tarihleri arasında su ürünleri avcılığı yasaktır.’’ ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
3-Uzatma ağlarında ağ göz açıklığı 50 mm ve üzeri olan ağlar için derinlik sınırlaması kaldırılmıştır.
4- Misina ağları kullanımında 500 metre olan sınır 1000 metreye çıkarılmıştır
5-Gırgır ve trol ağları hariç palamut avcılığı 14 Ağustos tarihinde başlayacaktır.
6-12 metre üstü gemilerde birincil av aracı kullanımı aşağıdaki şekilde yapılacaktır.
12 metre ve üzeri boy uzunluğuna sahip balıkçı gemileri; ruhsat tezkerelerinde birincil av aracı olarak belirtilmeyen av aracını kullanamaz ve bulunduramaz. Ancak birincil av aracı olarak uzatma ağları, alamana (voli), parakete veya zıpkın belirtilmişse, gemide tek tür av aracı bulundurmak kaydıyla bu av araçlarından herhangi biri kullanılabilir.
7-Marmara Denizi ve Boğazlarda yardımcı gemi yasaklanmıştır.
Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında yapılan avcılık faaliyetlerinde, gırgır ağını çevirmekte kullanılan botlar hariç, her türlü gemi cinsinde yardımcı gemi kullanımı ve bu gemilerin avlanma alanlarında bulunmaları yasaktır. Av gemisine bağlı balıkçılık yardımcı gemileri karaya çıkış noktalarında bulunabilir. Yardımcı gemi kullanımının serbest olduğu diğer denizlere gidecek yardımcı gemilerin il/ilçe müdürlüklerinden Ek-4’te yer alan Geçiş İzin Belgesini alarak en geç 3 gün içerisinde geçiş yapmaları zorunludur.”
6/2 AMATÖR TEBLİĞ DEĞİŞİKLERİ
1 Ocak 2026 tarihinden itibaren sualtı tüfeği kullanarak avcılık yapacak kişilerin il/ilçe müdürlüklerinden dalma yöntemiyle avcılık yaptıklarını gösterir Ek-1’de yer alan Amatör Balıkçı Belgesini alması zorunludur.”
Benzer Haberler
ÖĞRENCİLERE LGS ÖNCESİ DOĞA MOLASI
YALOVA OSB'DEN ÖRNEK UYGULAMA
YALOVA'DA AB PROJESİ İÇİN İLK İMZALAR
KENDİR, YALOVA KAMUOYUNU BİLGİLENDİRDİ
YTSO'DAN İŞYERİ ZİYARETLERİ SÜRÜYOR
YALOVA'DA YENİ KANALİZASYON HATLARI
ÇİFTLİKKÖY İTFAİYESİ’NDEN YANGIN TATBİKATI
SAĞLIK BAKANI YARIN YALOVA'YA GELİYOR