BAĞIMLILIKLA MÜCADELE TOPLANTISI YAPILDI
Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya başkanlığında 2025 yılı Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, bağımlılıkla mücadele alanında yılın ilk dört ayında yürütülen çalışmalar komisyon üyeleri ile paylaşıldı. Bir önceki komisyon toplantı kararları değerlendirilerek yeni hedefler belirlendi.
Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya başkanlığında 2025 yılı Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, bağımlılıkla mücadele alanında yılın ilk dört ayında yürütülen çalışmalar komisyon üyeleri ile paylaşıldı. Bir önceki komisyon toplantı kararları değerlendirilerek yeni hedefler belirlendi.
Toplantıda; özellikle çocuklar ve gençlerimize yönelik gerek bireysel gerek toplumsal anlamda faaliyetlerin yürütülmesi üzerinde duruldu. Bağımlılıkla mücadelede elde edilecek kazanımların, sağlığın bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasıyla ve kurumlar arası işbirliğinin sağlanmasıyla elde edileceğinin önemine dikkat çekildi
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Dr. Hülya Kaya uyuşturucuyla mücadele kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu toplantıları bundan sonraki süreçte başta uyuşturucuyla mücadele olmak üzere alkol, sigara ve teknoloji bağımlılığı ile ilgili vereceğimiz topyekûn mücadelede yapılması gerekl çalışmalarda kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun önemli olduğunu belirtti.
Toplantının açılış konuşmasının ardından İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü 4. Sınıf Emniyet Müdürü Taner Kürkcü ilimizde 2025 yılının ilk 4 ayında Bağımlılıkla Mücadelede arzla mücadele konusunda İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri aktardı.
"Uyuşturucu Madde Nakli, Sevkiyatı ve Ticareti yapan şahısların tespiti ve yakalanmasına yönelik çalışmalar kapsamında; Uyuşturucu İmal ve Ticaretine yönelik 55 Olay tespit edilerek 96 şüpheli yakalanarak sevk edildikleri adli makamlar tarafından 39 şüpheli tutuklanmıştır. Kullanmak için Uyuşturucu Madde Temin Etmek Suçu ile ilgili olarak; 279 Olay Meydana gelmiş 283 şüpheli temin ettikleri uyuşturucu veya uyarıcı maddeler ile yakalanarak haklarında gerekli işlemler gerçekleştirilmiştir.Planlı Projeli gerçekleştirilen operasyonel çalışmalar kapsamında; Uyuşturucu İmal ve Ticareti ile Kullanmak için Uyuşturucu Madde Temin Etmek Suçlarından yakalanarak gözaltına alınan şahısların ev, iş yeri ve araç aralarında; 402.283 Adet Sentetik Ecza Gurubu Tablet Hap, 18.237 Gram Sentetik Kannabinoid Maddesi, 979 Gram Kokain Maddesi, 906 Ecstacy Tablet Hap, 642 Gram Metamfetamin Maddesi, 47 Gram Esrar Maddesi ele geçirilmiştir."
İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Jandarma Üsteğmen Mustafa Buğacan ilimizde 2025 yılının ilk 4 ayında Bağımlılıkla Mücadelede arzla mücadele konusunda İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan çalışmaları sunarak şu bilgileri aktardı.
"Jandarma sorumluluk bölgesinde (77) olay meydana geldiği, bu olaylardan (19) olayın Uyuşturucu Madde İmal ve Ticareti Olayı ile (58) olayın ise Kullanmak için Uyuşturucu Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak olayıdır. Meydana gelen (19) Uyuşturucu Madde İmal ve Ticareti Olayında (39) kişi yakalanmış olup (15) kişi tutuklanmış, (58) Kullanmak için Uyuşturucu Madde Satın Almak, Kabul Etmek veya Bulundurmak olayında (62) kişi yakalanmış olup, toplamda (101) kişiye işlem yapılmış, (15) kişi tutuklanmıştır. Bu olaylarda; Bonzai (Sentetik Kannabinoid) (1.963) Gram ile Bonzai Ham Maddesi Sıvı (1.316) Mili Litre ve Sentetik Hap (2.377) Adet olmak üzere en fazla ele geçirilen malzemeler olarak dikkat çekmektedir."
Yalova'da uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele çalışmaları kapsamında taleple mücadele konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Gökhan Zaman tarafından 2024 yılı ve Ocak-Şubat-Mart-Nisan 2025 yılında yapılan faaliyetlerin sunumu gerçekleştirilerek şu bilgiler aktarıldı.
"2025 ilk 4 aylık dönemde; 140 rehber öğretmen/psikolojik danışman Uygulayıcı Eğitimine alınmış, 1509 lise öğrencisine TBM Madde Bağımlılığı Modülü, 56 veliye TBM Madde Bağımlılığı Modülü, 991 ortaokul öğrencisine Yaşam Becerileri Modülü uygulanmıştır. Toplam 51000 öğrencinin %30 en az bir okul sporu ile uğraşmakta, %85’i ise en az bir sosyal/kültürel faaliyet ve etkinliklere katılmaktadır. Bireysel olarak Okulda Bağımlılığa Müdahale programına alınan öğrenci sayısı 5’tir."
Toplantıda ayrıca, bir önceki toplantıda alınan kararlar tek tek okunarak kararlar hususunda yapılan çalışmalar değerlendirildi. Bu kapsamda; toplumda tütün kullanım durumunu azaltmak amacıyla sigara bırakma kampanyası hayata geçirilecek. İl Sağlık Müdürlüğü kampanyanın yapılacağı kurum/kuruluşu belirleyecek ve kampanya duyurusunu yapmak için gerekli irtibatı sağlayacak.. Kampanya kapsamında en az 30 gün boyunca sigaradan uzak kalan kişilere önemli gün ve haftalarda yapılacak aktivitelerde başarı belgesi verilecek. Bu kapsamda her ay bir kurumla sigara bırakma kampanyası yapılacak olup, ilk gönüllü olan kurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü oldu. Önümüzdeki aziran ayında kampanyaya başlanacak.
Toplantıda ayrıca Yalova ile ilgili aşağıdaki kararlar alınmıştır,
-Bağımlılık ile Mücadelede tedavi konusunda kanunda boşluklar olduğunu tedaviyi zorunlu kılan ve tedavinin devamını devam ettirecek hükümlerin oluşturulması gerekmektedir. Bunun çözümü için bu konunun Bağımlılık ile Mücadele Üst Kuruluna iletilmesi gerektiğine,
- İlimizde yataklı tedavi merkezlerinin bulunmadığından dolayı, Yataklı tedavi merkezinin açılması için planlamaların yapılmasına,
-İlimizde okullarda öğrencilere yapılan bağımlılık ile mücadele eğitimlerinin sadece Rehber öğretmenlere değil, tüm öğretmenlere yapılmasına, özellikle okullarda veli eğitimlerinin de arttırılmasına,
- Üniversitede görev yapan öğretim görevlilerine yönelik madde bağımlılığı ile mücadele eğitimlerinin İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay tarafından koordinasyon yapılarak gerçekleşmesine,
-Kişiler tedavi olduktan sonra rehabilite çalışmaları için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün faaliyetlerine ağırlık verilmesine, ülke genelinde uygulanan sosyal uyum amaçlı rehabilite çalışmalarının aktifleştirilmesi için bu konunun Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kuruluna iletilmesine,
- Gençlik Spor İl Müdürlüğünün bağımlılık ile mücadele konusunda aktif olmasına, gençlerin gençlik hizmetleri faaliyetleri ve spor faaliyetlerinden yararlanması için gerekli çalışmaların yapılmasına, Ayrıca Yeşilay Danışmanlık Merkezi(YEDAM)’ a başvuru yapmış gençlerin Gençlik Spor il Müdürlüğü ile iletişim kurularak etkinliklerden faydalanmasının sağlanmasına
-YEDAM’ a başvuru yapmış gençlerin Gençlik Spor il Müdürlüğü ile iletişim kurularak etkinliklerden faydalanmasının sağlanmasına böylelikle bağımlılıktan uzak kalmasının sağlanmasına,
-YEDAM’ a başvuru yapmış bağımlıktan uzak kalabilen kişilerin İŞKUR ile iletişim kurularak iş bulunabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasına
-Her yıl bağımlılıktan uzak kalmış temiz kalan 1 kişinin Valilik koordinasyonunda işe alınmasına,
-İl Müftülüğü koordinasyonunda İlin belirli yerlerinde Manevi Destek ve Gençlik Merkezlerinin açılabilmesi için İl Özel İdaresi tarafından konteynırların tahsis edilmesine ve İl Müftülüğü koordinasyonunda bu merkezlere diğer kurumlarda faaliyetlerle destek olmasına
-Bir sonraki toplantının YEDAM , Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve İŞKUR tarafından yapılacaktır. Kurumların yaptığı faaliyetler sunulacaktır ve özellikle bir vaka üstünden kurumların yaptığı çalışmalar sunulacak.



Benzer Haberler
ÇİFTLİKKÖY'DE VOLKAN KONAK'A VEFA
BAĞIMLILIKLA MÜCADELE TOPLANTISI YAPILDI
ROMAN VATANDAŞLARLA TOPLANTI YAPILDI
YALOVA BELEDİYESİNDEN YENİ AÇILIŞLAR
İL ÖZEL İDARESİNİN ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
ABD BAŞKONSOLOSUNUN YALOVA ZİYARETİ
YALOVA BELEDİYESİNDEN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
ÇINARCIK’TA HALK EKMEK PROJESİ