1967 YILINDA YALOVA CUMHURİYET MEYDANI
1967 Yılında çekilen bu fotoğrafta Yalova'nın ilk Atatürk heykelinin bulunduğu Yalova Cumhuriyet meydanını görüyorsunuz.
1967 Yılında çekilen bu fotoğrafta Yalova'nın ilk Atatürk heykelinin bulunduğu Yalova Cumhuriyet meydanını görüyorsunuz.
O dönemler Karamürsel ABD üssünde çalışan ABD subaylarının arşivinde bulunan ve Joanna Bucci 'ye ait bu fotoğrafın sol tarafında halen ayakta olan çiftçi otel görülmekte. Hemen onun yayında ise bir zamanların Yalova'nın buluşma noktalarından biri olan saray pastanesi ve onun yanında ise merhum Eşref Yağcı'ya ait bina görülüyor. Buralara bilindiği gibi Karizma İş merkezi ve Yağcı işhanı faaliyet gösteriyor.
Fotoğrafta dikkat çeken en önemli ayrıntı ise; henüz şehir magandalarının işgal etmediği düşler kasabasının Yalova'sının caddelerinin tertemiz oluşu ve 1960 model araçların meydanda müşteri beklediği görülmektedir. 1960 ve son model araçların bulunduğu Cumhuriyet Caddesinde ulaşım dolmuşçulukla yapılırken, o yıllarda taşımacılık ise at arabalarıyla gerçekleşiyordu.
Aşağıdaki fotoğraf ise aynı anda ters istikamette çekilmiş fotoğrafta Yalova İskelesini görüyorsunuz.
1968 Yılında Yalova İskelesi ve Deniz Gazinosunun o günkü halini görüyorsunuz. ABD karamürsel üssünde görevli Bill Goodof tarafından çekilen bu fotoğrafta Yalova- Sirkeci arasında çalışan vapur iskelesinin iki ayrı gişesi ve bekleme salonları görülmekte. Hergün sabah, öğlen ve akşam olmak üzere karşılıklı olarak Sirkeci-Yalova arasında çalışan vapurlarımız, hafta sonları ve bayram günlerinde ek seferler konularak karşılıklı sefer sayıları 5 ulaşıyordu. Yalova-Kartal arasında ise günün 24 saati saat başı arabalı vapur seferlerimiz bulunuyordu.
Yalova iskelesinin bekleme salonları aynı zamanda Yalova’ya geç saatlerde gelmiş bir kişinin güvenle sabahlayacağı, sımsıcak bir ortamda ve sıcak insan ilişkilerin olduğu bir dönemde bir çok kişi huzur bulmaya bu mekanlara gelirdi. Yolcu bekleme salonunun sadece 1 kaçmetre uzağından tertemiz denize girebilir yada bindiğiniz bir sandalda balık yakalayabilirdiniz.
Yalova iskelesinde tahtadan yapılmış el arabalarıyla İskeleden inen yolcuların eşyaları taşınır, Bursa'ya gidecek olan Yolcu otobüsleri ise fotoğrafta görüldüğü gibi iskelenin önünde yolcularını beklerdi. İskelenin hemen yanında bulunan Deniz Gazinosu ve İskeledeki büfeler günün 24 saati açık kalır, Yalovalılara hizmet ederdi.
Benzer Haberler
1950 YILI HACIMEHMET KÖYÜ YOL ÇALIŞMASI
1955 YILINDA AKKÖY YOLU VE AKKÖY CAMİİSİ
1970 YILI LALEDERE KÖYÜ ÇİÇEK SERALARI
1960 YILINDA ESENKÖY SAHİLİNDE ODUNCULAR
1970 YILI ELMALIK KÖYÜ VE MUHARREM İNCE
1974 YILINDA ÇINARCIK TAŞLİMAN SAHİLİ
1949 YILI YALOVA ESADİYE KÖYÜ İLKOKULU
1990 YALOVA DÖRTYOL ÇAVUŞDAYI KAVŞAĞI