1965 YILI ÇİFTLİKKÖY KARAKİLİSE SAHİLİ
1965 yılında çekilen bu fotoğrafta bir zamanlar Çiftlikköy ilçesi sahilinde sıfır konumunda bulunan ve günümüzde Başkent Yazlık sitesinin içinde kalmış olan Bizans döneminden kalan Tarihi Kara Kilisenin önünde bulunan kalıntılar ve burada denize giren ABD Karamürsel üssünde çalışan ve Yalova'da oturan Harry Pruitt ve ailesi görülmekte. Fotoğraftaki küçük kız ise 1960 yılında Yalova'da doğan ve bu tür fotoğrafları Yalovalılarla paylaşan Nina Puruitt Thomas'tır
1965 yılında çekilen bu fotoğrafta bir zamanlar Çiftlikköy ilçesi sahilinde sıfır konumunda bulunan ve günümüzde Başkent Yazlık sitesinin içinde kalmış olan Bizans döneminden kalan Tarihi Kara Kilisenin önünde bulunan kalıntılar ve burada denize giren ABD Karamürsel üssünde çalışan ve Yalova'da oturan Harry Pruitt ve ailesi görülmekte. Fotoğraftaki küçük kız ise 1960 yılında Yalova'da doğan ve bu tür fotoğrafları Yalovalılarla paylaşan Nina Puruitt Thomas'tır.
Aşağıdaki bir başka açıdan çekilen fotoğrafta ise Harry Pruitt ve ailesi Çiftlikköy Kara Kilise önünde dalış yaparak batık kentin izlerini bulmaya çalışırken görülüyor.
M.S. 6. yüzyılda hamam, M.S. 8-9. yüzyıllarda da kilise olarak kullanılan yapı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 30.09.1962 tarih ve 1930 sayılı kararı ile tescil edilmiş durumda.. 1960'li yıllarda deniz kenarında bulunan ve çevresinde tek bir yapı olmayan Kara Kilise, 1970'li yıllardan sonra başlayan yapılaşma sonrasında yazlık sitelerin çoğalmasıyla birlikte sitenin bir aksesuarı haline dönüşmüş durumda. Geçtiğimiz yıllarda, Kara Kilise civarında çok sayıda stel çıkarılmış olup, bunların bir kısmı İstanbul Arkeolojisi Müzesi'nde teşhir edilmektedir.
Çiftlikköy Kara Kilisenin bulunduğu yer ve bu bölge eski Roma İmparatoru Büyük Constantinus’in annesi Helena’nın doğduğu ve adını verdiği Helenopolis Şehri’nin bulunduğu yer olduğu öne sürülmekte.1965yılında çekilen bu fotoğrafta Kara Kilise ve Kilisenin sahil boyunca uzanan ve denize doğru giden kalıntıları görülmekte.Çiftlikköy sahilinde o yıllarda yapılaşmanın olmadığı bilinmekte. Geçmiş yıllarda bu bölgede uzun bir süre araştırmalar yapan ABD'li askerler, Çiftlikköy'de bulunan Kara Kilisenin bulunduğu alanın bir batık şehir olarak ifade etmekte.
O yıllarda çekilen görüntülerde sahil kenarlarında ve denizin ortalarında büyük kaya parçaları da görülmekte. Kara Kilisenin uzantılarının ise Çiftlikköy'de denizin altında olduğu ileri sürülmekte.
İşte Ayrıntılar






Benzer Haberler
1961 YILI SUBAŞI'NDA 23 NİSAN KUTLAMASI
1981 YILINDA ESENKÖY LİMANI VE SAHİLİ
1971 YILINDA YALOVA DEREAĞZI İŞTE BÖYLEYDİ
1958 YILI TERMAL ÇINARALTI VE ÇINAR OTEL
1960 YILINDA ARMUTLU'DA KURAN KURSU
1965 YILI ÇİFTLİKKÖY KARAKİLİSE SAHİLİ
1937 YILI FİKRET MADARALI ÖĞRENCİLERİYLE
1971 YILI GAZİ PAŞA CADDESİ VE YALOVA SAHİLİ