1958 YILI TERMAL ÇINARALTI VE ÇINAR OTEL

1960 yılında Yalova termal kaplıcalarında çekilmiş bu fotoğraf karesinde yaklaşık 300 yaşında olan tarihi Çınar altında bulunan çay bahçesi ve adını bu tarihi çınar'dan çınar otel görülmekte.  Termal'deki Çınar otel, 19. yüzyılın sonlarında yapılmış, en son 1982 yılında aslına uygun olarak restore ettirilmiş 2 dereceden tarihi bir eserdir.

O  yıllarda Yalova halkının Termal’de piknik yapmaya gidebilmek için hafta sonunu iple beklediği yıllardı.  O dönemlerde Termal’e gidebilmek için saatlerce Termal Minibüslerini bekleyen Yalovalılar, haftanın tüm yorgunluğunu işte bu güzellikler içersinde atardı. Piknik yapmanın o yıllarda serbest olduğu dönemlerde, Piknik alanlarında verilen tüm hizmetlerden Yalovalılar ücretsiz olarak faydalanırdı.

1963 YILINDA YALOVA TERMAL KAPLICALARI

Yukarıdaki bu fotoğrafta Yalova  Termal Kaplıcalarını görüyorsunuz.  Dört ayrı parçadan oluşan Termal kartpostalında 1984 yılında yıkılan termal Otelinin  salonu, çiçek bahçeleri görülüyor. Atatürk büstünün de görüldüğü bu karede, Termal Kaplıcalarıyla özdeşleşen ortancaların güzelliği de  bu kareye yansımış durumda.Termal kaplıcalarını bir çiçek bahçesi yapan ise Pandeli Ustadır.. Termal Kaplıcalarında 40 yıl süre ile Bahçıvanlık yapan Pandelli Usta, 1969 yılında yaşamını kaybetti.

Pandelli usta, Cumhuriyet öncesinde Vahdeddin döneminde sarayda bahçıvanlık yapan babasının yanında yetişmişti. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte, Pandelli Roketas, Atatürk tarafından beğenilip, Termal'de görevlendirilmişti. Pandelli, 1929-1969 yılları arasında 40 yıl boyunca, Termal'in park ve bahçeleriyle uğraşmıştı.

İşte 1960'lı yıllarda Yalova Termal Kaplıcaları ve Termal Açık Havuz ile Termal Otel görüntüleri. eşliğinde Yalova Termal Kaplıcaları..

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!