1929 YILINDA ATATÜRK TİGEM ARAZİSİNDE
Büyük Önder Yalova’ya ilk kez 19 Ağustos 1929 günü geldiğinde Baltacı Çiftliğini gezmiştir. Fotoğrafta Atatürk arkadaşıyla birlikte Yalova'da görülüyor.
Büyük Önder Yalova’ya ilk kez 19 Ağustos 1929 günü geldiğinde Baltacı Çiftliğini gezmiştir. Fotoğrafta Atatürk arkadaşıyla birlikte Yalova'da görülüyor.
Büyük Önder Yalova’ya ilk kez 19 Ağustos 1929 günü gelmiştir. O yıl 1929 yaz aylarında Yalova, sıtmadan kırılıp dökülmektedir. Ölümler günden güne artmakta, halk çaresizlik içinde çırpınmaktadır.
Yalova’nın ileri gelenleri bu felakete bir çözüm bulmak amacıyla bir araya gelerek durumu Gazi Paşa’ya bildirmeye karar verirler. Gazi Paşa’nın, İstanbul’a geldiğinde Büyük Ada’ya uğradığı bilinmektedir. Onu orada görmek mümkün olacaktır. O günün sabahında, iki motor dolusu Yalovalı Büyük Ada’ya doğru yola çıkarlar.
Tarih 14 Ağustos 1929’dur. Motor kaptanları Fehmi Çam ve Faik Hürman, Yalova’nın insanlarını Ada’ya salimen ulaştırır. Saat 17.00 sularında iskeleye yanaşan Ertuğrul Yatı’nı, Adalılarla birlikte ayrı bir grup olarak karşılamaya giden Yalovalılar coşkuyla alkışlarlar Gazi Paşalarını. Yalova grubunun pırıl pırıl giyim kuşamları, Gazi Paşa’yı alkışlarken sergiledikleri candan coşkuları ile herkesin ve Gazi Paşa’nın da dikkatini çekerler.
Zaten istedikleri de budur. Gazi, merak edip sordurur. Yalova’dan geldiklerini, kendisinden bir dilekleri olduğunu öğrenir. İçlerinden birini çağırır. Ne istediklerini sorar. Durum kendisine anlatılır, yardımları talep edilir. Gazi, ilk fırsatta geleceğini söyler. Bu haber Yalovalıları çok sevindirir. Ve Atatürk 19 Ağustos 1929 günü Yalova'ya gelir




Benzer Haberler
1999 YILI 17 AĞUSTOS'TA YALOVA SAHİLİ
1950 YILI İNGİLTERE KRALI YALOVA'DA
1965 YILI SONBAHARINDA GAZİPAŞA CADDESİ
1962 YILINDA SUBAŞINDA HASAT ZAMANI
1986 YILI YALOVA BAHÇELİ GENÇLİK KADROSU
1977 YILI YALOVA ANADOLU GENÇLİK SPOR
1980'LER YALOVA DOĞAN SPOR KADROSU
1972 YILI YALOVASPOR'UN DEV KADROSU